Thread Rating:
  • 3 Vote(s) - 3.67 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şüphesiz zorlukla beraber bir kolaylık vardır
Oku-1 
أَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ , بِسْمِ ﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

فَإِنَّ مَعَ ٱلْعُسْرِ يُسْرًا إِنَّ مَعَ ٱلْعُسْرِ يُسْرًا

Euzubillahimineşşeytanirracim
Bismillahirrahmenirrahim

Fe inne maal usri yusran İnne maal usri yusrâ

Meali :

Şüphesiz zorlukla beraber bir kolaylık vardır.  Evet muhakkak zorlukla beraber bir kolaylık vardır.

(Sadakallahul Aziym 94-İnşirâh Suresi 5. ve 6. Ayet)

Zorluk ve Kolaylık Bir Kardeş Gibidir

"İnne me'al usri yüsra" yani "Zorlukla beraber bir kolaylık vardır." (İnşirah Suresi, 6. ayet)

Bu ayeti hepimiz biliriz. Ama üzerine bu kadar düşünmemiştim. Şu an aklıma şöyle bir benzetme geldi: Tıpkı Habil ile Kabil gibi, tıpkı iyi ile kötü gibi, zorluk ile kolaylık da bir kardeş gibidir.

Nasıl yani?

Bir zorluğa denk geldiğinde, bil ki onun yanı başında, onunla aynı anda doğmuş bir kolaylık kardeşi de vardır. Senin işin, o zorluğun içinde saklı olan kolaylık kardeşini bulmaktır. Seçimlerimizi yaparken, eğer önümüze bir zorluk çıkıyorsa, paniğe kapılmamalıyız. Çünkü o zorluğun hemen yanında, onunla birlikte gelen bir kolaylık kapısı da var demektir. Sen o kapıyı seçebilirsin.

Hatta şöyle de düşünebiliriz: Her zaman bir kolaylık vardır. Belki sen onu fark etmiyorsundur. Belki de "Bu da mı kolaylık?" diyeceğin bir yoldur. Ama o kapı seni daha da kolayına götürecektir. Tıpkı okuldaki gibi:

İlkokul 1. sınıfta çözemediğin "zor" bir soru, sen 2. sınıfa geçtiğinde çok kolay gelir.

2. sınıfta zorlandığın bir problem, 3. sınıfta adeta bir oyuna dönüşür.

Bu bize şunu gösterir: "Zor" dediğimiz şey görecelidir. Her zorluğun bir üst seviyesi, daha zoru vardır elbet. Ama Allah'ın vaadi çok nettir: "Muhakkak ki, her zorluğun YANINDA bir kolaylık vardır." Yani zorluk tek başına değildir, yalnız değildir. Onu yaratan, onun yanına mutlaka bir çıkış yolu, bir ferahlık, bir "kolaylık kardeşi" de koymuştur.

Allah bize sanki diyor ki: "Bak evladım, hayatın gerçeği bu. Zorluk var. Ama ben sana, onun içinde gizlenmiş bir kolaylık, bir çıkış yolu da bahşettim. Sen aklını ve kalbini kullan ve o kolay olan yolu seç."

Öyleyse, bir sıkıntıya düştüğümüzde, bir zorlukla yüzleştiğimizde şöyle bir durup düşünmeliyiz: "Peki, bu durumdaki kolaylık kardeşi nerede? Allah bana bu zorluğun içinde hangi kapıyı açtı? Hangi yolu kolaylaştırdı?"

Bu bakış açısı, umudu asla kaybetmememiz gerektiğini ve her meselenin mutlaka bir çözümü olduğunu bize hatırlatıyor. Çünkü bu, Yaratıcı'nın değişmez bir kanunu.

Sonuç olarak: Zorluk ve kolaylık hayatın iki kardeşidir. Biri nerede görünürse, diğeri de mutlaka oradadır. Bizim görevimiz, zorluğun gölgesinde değil, kolaylığın ışığında yürüyebilmektir.

Signing of Hamdullah
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)